Marocké kuře

Marocké kuře

Počet porcí: 4

Rýži vypereme ve studené vodě, zalijeme vývarem a zvolna uvaříme pod pokličkou doměkka. Ochutíme ji polovinou šafránu, přimícháme k ní rozinky, mandle a cukr, přidáme polovinu másla, zázvor a zbytek šafránu, rýži opět důkladně promícháme a dochutíme solí.

Očištěné kuře osolíme, opepříme, naplníme ho rýžovou směsí a zašijeme ho nití nebo uzavřeme jehlou. Kuře potřeme na povrchu zbylým máslem, posypeme kari a položíme do pekáče vymazaného olejem. Podlijeme ho trochou vody, zakryjeme pokličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 40 minut.

.

kuře 1 kus
rýže dlouhozrnná 1 hrnek (asi 100 – 150 g)
vývar drůbeží 5 decilitrů
mandle 100 gramů (plátky)
rozinky 100 gramů (Korintky)
máslo 6 lžic
olej 2 lžíce
cukr hnědý 1 lžíce
zázvor 1/2 lžičky (mletý)
kari 1/2 lžičky (mleté)
skořice 1/2 lžičky (mletá)
šafrán 1/2 lžičky (mletý)
pepř černý 1/2 lžičky (mletý)
sůl

Toskánský kuřecí guláš v pomalém hrnci

Toskánský kuřecí guláš v pomalém hrnci

Počet porcí: 6 Tento pomalu vařený španělský guláš z kuřecího masa je chutný a zároveň exotický. S pečenou červenou paprikou, uzenou paprikou a špetkou šafránu! Skvěle se hodí na večeři během všedního dne nebo na svátek.

Guláš je bez lepku
Maso
8 kuřecích stehen (600 g, malá)
Ovoce a zelenina
3 1/2 půlených šálků 500 g malých brambor
2 mrkve
2 stonky celeru
1 šálek hrášku, mražený
1/2 červené cibule
1 plechovka rajčat
Konzervované zboží
2 šálky kuřecího vývaru
Ochucovadla
1 lžíce balzamikového octa
Přísady a koření
2 lžičky papriky, uzené
1 sklenice o objemu 300 ml Červená paprika, pečená
1 špetka šafránových nití
1/2 lžičky soli

Rizoto se žampiony

Rizoto se žampiony

Počet porcí: 4

Vývar přivedeme do varu. Mezitím v široké těžké pánvi rozpálíme olej s polovinou másla, přidáme oloupané a jemně nasekané šalotky nebo cibuli a necháme je 2 minuty zesklovatět. Přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony a opékáme další 3 minuty. Pak přidáme rýži a promícháme tak, aby veškerá rýže byla obalená tukem.

Přidáme víno a šafrán a dusíme bez pokličky, dokud se všechna tekutina nevstřebá do rýže. Pak naběračkou přiléváme postupně vývar a stále mícháme, dokud rýže nezměkne, ale zůstane pevná na skus (trvá to asi 20 – 25 minut).

Vmícháme zbytek másla, creme fraiche nebo smetanu a parmazán a rizoto podle chuti osolíme a opepříme. Odstavíme ho z ohně, zakryjeme poklicí, necháme ještě 2 minuty dojít a pak ihned podáváme.

.

vývar drůbeží 9 decilitrů (nebo zeleninový – nesolený )
rýže krátkozrnná 270 gramů (Arborio)
žampiony 100 gramů (malé pevné)
máslo 75 gramů
víno bílé 3/4 decilitru (suché)
cibule šalotka 2 kusy
sýr tvrdý 50 gramů (Parmezán jemně nastrouhaný)
creme fraîche 2 lžíce (nebo pevná zakysaná smetana)
olej olivový 2 lžíce
šafrán 1 špetka
pepř černý (mletý)
sůlnových nití
1/2 lžičky soli